St Petersburg

Har du planer på att besöka St Petersburg? Då har jag några tips på platser du bör besöka för att kunna insupa den trevliga atmosfären som finns i staden. Du behöver inga större förberedelser, St Petersburg är en besöksvänlig stad. På med bästa promenadskorna, så tar du dig lätt runt. Staden grundades av Peter den store år 1703 och kom att bli Rysslands och senare Sovjets fönster mot västvärlden. Under Sovjettiden kallades staden för Leningrad, det var ju här den ryska revolutionen startade i oktober 1917. Man säger numera att staden är den som mest liknar städer i Väst, men jag lovar det finns väldigt mycket ryskt i staden. Börja besöket med att leta upp uppställningsplatsen för staden

Sightseeingbåtar

Tanken far för många till Venedig när man sätter sig i en sådan här båt. Det finns över 300 broar i staden, du kan ju inleda en lek med att lära dig namnet på alla broar, på Ryska. Varför, tja tidsfördriv kanske. Nja, följ med och njut i stället. Många av St Petersburgs pampiga byggnader ligger vid vattenbrynet, du kommer att ha nog med att njuta av alla dessa. Kliv av båten och ta dig upp till paradgatan, fem kilometer av shopping, caféer, restauranger och människor. Ska du studera St Petersburgsmänniskorna, så är detta en perfekt plats. Gatan heter

Nevskij Prospekt

Om du har ögonen öppna, så hittar du nästa sevärdhet på samma gata, nämligen varuhuset

Gostiny Dvor


Det är inget varuhus, det är en av världens största shoppinggallerior, byggd redan på 1700-talet. Man säger att USA är shoppingens hemland, men vad sägs om en galleria från 1700-talet, då fanns inte ens USA i folks medvetande. Utanför gallerian finns ett café, du har listat ut att det är den perfekta mötesplatsen.
Sedan blir det lite snuskigt, så blunda nu några rader om du är lite pryd. Men på bron

Anichov Bridge

Anichov Bron med häststayerna
Bron med häststayerna

står ett antal häststatyer i ganska ordentliga storlekar. Det sägs, att om en giftasugen kvinna skriver sin tilltänktas namn på hästens mera intima delar, så kommer hon att få ta del av den mannen, Gör hon det riktigt skönt för mannen i fråga, så fattar han tycket och giftemål står för dörren. Är du ogift, så får du prova. Se bara till att du har den tilltänkta gubben i närheten, det magiska måste inträffa inom ett dygn.

Eremittaget


Har du gott om tid, sådär cirka elva år, så ska du kliva in på Eremitaget, ett museum i världsklass. Om du spenderar en minut på varje föremål, så tar du dig igenom museet på elva år. Här finns också vinterpalatset, som var en central byggnad i den ryska revolutionen 1917, den som var i november.
Det sista jag vill slå ett slag för är

Uppståndelsekyrkan

Uppståndelsekyrkan i St Petersburg - Ryssland

, en magnifik byggnad med en spännande historia, där det i stora drag handlar om att använda kyrkan för rätt ändamål. Kykan började byggas 1883, på samma plats där Tsar Alexander II mördades i ett attentat 1881. Under sovjettiden var kyrkan av mindre betydelse, så kommunistledningen använde kyrkan som ett grönsaksupplag, men när kommunismen föll 1990, så började man renovera, och den renoveringen stod klar 1997. Numera är det en enorm byggnad med lökkupoler och mosaik. Besök byggnaden och oavsett din tro, så kommer du säkert att bli imponerad. Vill du läsa på innan besöket så hittar du mera info om kyrkan här:
Nja, jag har en upplevelse till, som jag vill rekommendera.

Palkin


En av St Petersburgs äldsta restauranger, skapad 1785. Här är det klass, vita dukar kristallkronor, en pianist som underhåller, och det gör även alla unga servitörer, allt till hyfsade priser. Mycket att njuta av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *